Zdrava hrana za dobro počutje

Prav vsak od nas se kdaj pa kdaj ne počuti najbolje. Če slabo počutje traja dalj časa ali se večkrat ponavlja, pa je pametno nekaj ukreniti. Pri tem vam lahko pomaga zdrava hrana, ki je vir energije in dobrega počutja. Z njo lahko poskrbite za to, da se boste počutili bolje in da bodo vaše težave minile. Poleg tega pa lahko z ustrezno prehrano tudi lažje nadzorujete svojo težo.

Zdrava prehrana

Zakaj je tako pomembno, kaj jemo?

Nekateri pravijo, da si, kar ješ, in to zagotovo ni daleč od resnice. Hrana za naše telo predstavlja gonilo. Daje nam energijo, hkrati pa hranilne snovi v različnih hrani oskrbujejo naše telo z vsemi potrebnimi snovmi za njegovo delovanje. Prav zaradi tega je zelo pomembno, kaj jemo, kakšne jedi izbiramo ter kako jih pripravljamo.

Zdrava hrana namreč poskrbi za:

  • boljše počutje,
  • več energije,
  • primerno težo,
  • lažje opravljanje različnih aktivnosti,
  • boljšo odpornost,
  • več zdravja.

Kaj jesti?

Če želite jesti bolj zdravo, poskrbite za to, da bo na vašem jedilniku čim več zelenjave, pa tudi sadja, ki poskrbi za vitamine. Pri tem pa se je treba zavedati, da sadje vsebuje veliko sladkorja, tega pa dobimo tudi z drugo hrano. Poleg sladkorja pa naša prehrana vsebuje tudi veliko preveč ogljikovih hidratov – jemo jih za zajtrk, kosilo, večerjo in še vmes za malico ali kot prigrizke. To zelo vpliva tako na našo težo, kot na počutje. Prehrana povprečnega človeka skorajda temelji na ogljikovih hidratih, kar nikakor ni zdravo. Zato je pametno uživanje ogljikovih hidratov nekoliko omejiti ter raje poskrbeti za to, da uživamo več beljakovin.

zdrava hrana

Kje dobiti nasvete glede prehrane?

O tem, kaj je zdrava hrana, je bilo gotovo že veliko napisanega. Marsikje lahko najdete informacije o tem in teh je včasih že toliko, da se človek med njimi sploh več ne znajde. Če se to dogaja tudi vam, a bi hkrati radi naredili spremembo na področju prehranjevanja, naredili nekaj zase, za izboljšanje svojega počutja ali znižanje svoje teže, je najbolje poiskati individualno svetovanje na tem področju. Na osebno svetovanje se lahko naročite tudi na spletni strani holistic.si.