Ste že slišali za 3D tisk?

3D tisk je sodobna tehnologija, o kateri se vsekakor veliko govori. Z njo je namreč možno doseči marsikaj takšnega, o čemer smo nekdaj lahko le sanjali. Če imamo na računalniku model nekega izdelka, ga je možno s pomočjo te tehnologije precej hitro natisniti v tridimenzionalno obliko, kar se je še nedolgo nazaj slišalo kot nekaj neverjetnega, danes pa je to možno. Še več: dandanes je na tak način možno izdelati zelo raznolike in celo precej kompleksne izdelke.

Tehnologija prihodnosti

Proizvodnja izdelkov je lahko precej draga zadeva, zato je pomembno iskati tehnologije, ki jo lahko pocenijo. Eno od takšnih tehnologij predstavlja tudi 3D tisk, ki zaenkrat še ne more v popolnosti nadomestiti vsake proizvodnje, zagotovo pa lahko poskrbi za to, da izdelava določenih izdelkov postane lažja, pa tudi hitrejša in cenejša. Najbolje pri njem pa je, da je možno z njim izdelati tudi samo en izdelek ali manjše število brez prevelikih stroškov. Zato bi zagotovo lahko rekli, da gre za tehnologijo prihodnosti, o kateri se bo še veliko govorilo oziroma bo kmalu postala še bolj poznana in priljubljena kot je že zdaj.

Kaj vse lahko natisnete s 3D tiskalnikom?

S 3D tiskalnikom je možno natisniti številne izdelke, saj pri tem skorajda ni omejitev. Pri tem se največkrat uporablja tako imenovana FDM tehnologija oziroma FFF tehnologija (Fused Filament Fabrication), pri čemer temelji na nalaganju in spajanju materiala. Material, ki se pri tem največkrat uporablja je plastika, ki pa so ji lahko dodani tudi delci različnih drugih materialov, odvisno od tega, kakšen končni rezultat želimo doseči.

3D tiskalnik za 3D tisk

Material je pri tiskanju v deloma tekočem stanju, kasneje pa postane trden, tako da na koncu dobimo trpežen izdelek iz plastične mase. Plasti materiala se pri tiskanju nalagajo ena na drugo ter nato spajajo oziroma sprijemajo. Po takem postopku je tako možno izdelati zelo različne izdelke, največkrat pa se ta tehnologija uporablja za izdelavo maket, testnih modelov, manjših plastičnih pripomočkov, figuric, zamaškov, nosilcev in najrazličnejših drugih izdelkov.