Parfumi

Parfumi so mešanice dišavnih olj ali drugih dišečih spojin.

Namen, ki ga parfumi imajo je, da dajejo človeškemu telesu prijeten volj. Poleg tega se lahko parfumi uporabljajo v številne druge namene. Prijeten vonj včasih zahtevamo tudi od prostorov, predmetov in drugih stvari. Odišavljenje je običajno zahteva po boljši kakovosti doživljanja vonja. V zaznavanju ima vonj zelo pomembno mesto. Danes je s sodobnim časom in napredkom vonj človeka na eni strani nazadoval, na drugi pa se je spremenil. Svoj čas je bil človek veliko bolj neločljivo povezan z naravo in dogajanjem v naravi. Vonj mu je napovedal dogodke v bližnji ali daljni prihodnosti. Z zaznavanjem vonja se je lahko ubranil nevarnosti, pomagal je bolje izkoristi danosti, vonj, ga je spremljal na vsakem koraku.

Bil je življenjska nuja. Z razvojem je vonj dobil nove dimenzije. Potem, ko se je človek preselil v urbana naselja, zaznavanje vonjev iz narave ni bilo tako življenjsko nujno. Hrano je lahko pridobil na enostaven način, nevarnosti se je lahko ubranil z naprednimi sredstvi, zaznavanje preko vonja je pridobilo nove naloge. Ker je bil človek vedno navezan na lepoto človeškega telesa, so se že v davnih zgodovinskih časih začeli zavedati pomena prvega stika. Poleg vizualne lepote in privlačnosti je bil pomemben tudi vonj. Že v davnih časih so izumili načine, kako poskrbeti za privlačen vonj. Zavedati se je tudi potrebno, da so bili higienski pogoji in razmere čisto drugačne kot danes. Na drugi strani dišave niso bile kot danes dostopne širšemu krogu ljudi. Z napredkom se je to bistveno spremenilo.

Danes lahko dišave dobimo enostavno na vsakem koraku. Izbira je pravzaprav danes vedno bolj zahtevna in kompleksna. Pri izbiri imajo najmanj težav ljudje, ki prisegajo na en izdelek ali blagovno znamko, včasih pa točno določene osnovne lastnosti dišave. Gre za klasične kupce, katere novosti in spremembe težko prepričajo. Bolj so zadovoljni s klasično ponudbo, to je tisto, katero so uporabljali že v preteklosti. Njihovo nasprotje so kupci, ki so nad spremembami navdušeni, ter želijo vedno nekaj novega. Nova ponudba je za njih privlačna priložnost, kateri se le redkokdaj odrečejo.

Parfumi že dolga stoletja spremljajo človeka na vsakem koraku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *