Koliko časa traja polaganje parketa?

polaganje parketa
Polaganje parketa – Onis

Polaganje parketa lahko traja različno dolgo časa. Odvisno je namreč od tega, kakšno vrsto izberemo, pri čemer pa se lahko nekatere vrste polagajo tudi na več različnih načinov. Od tega, kakšen način (lepljeno, plavajoče itd.) oziroma postopek boste izbrali, je odvisno, koliko časa bo vse skupaj trajalo in po kolikem času boste lahko začeli prostor z novo talno oblogo tudi nemoteno uporabljati. Zato na to vprašanje ni enoznačnega odgovora, ampak je odvisno predvsem od tega, za kakšno vrsto talne obloge gre.

Različni načini in metode

Vsaka vrsta talne obloge zahteva nekoliko drugačen način polaganja. Prav tako pa je tudi to, kako dolgo bo trajalo samo polaganje parketa in kako bo to sploh potekalo, odvisno od številnih dejavnikov. V prvi vrsti pa od tega, kakšen parket sploh izberemo oziroma za kakšno vrsto se odločimo. Če gre za vrste iz masivnega lesa, bo postopek gotovo dolgotrajnejši, kot če se odločimo za gotove lesene talne obloge. Pred izbiro talne obloge se je zato pametno pozanimati:

  • za kakšne prostore je primerna,
  • ali je primerna tudi za polaganje na cevi talnega gretja,
  • kako mora biti pripravljena podlaga,
  • kako se polaga in koliko časa traja celoten postopek.

Podlaga mora biti ustrezno pripravljena

Zelo pomembna je ustrezno pripravljena podlaga. To pomeni, da morajo biti tla ravna in očiščena. Morebitne nepravilnosti na tleh je treba zbrusiti oziroma izravnati, smeti ter prah pa pomesti ali kako drugače očistiti. Že priprava podlage oziroma tal lahko traja različno dolgo, saj je odvisna od tega, za kakšna tla gre, ali so narejena na novo ali pa gre za že obstoječa tla, iz katerih je treba odstraniti še obstoječo talno oblogo, morebitne ostanke lepila itd.

Prav tako na sam postopek priprave podlage vpliva tudi to, ali so nanjo položene cevi za talno gretje, ki postajajo vedno pogostejše, saj se vedno več ljudi odloča za tak način ogrevanja. V vsakem primeru pa bo polaganje parketa veliko bolj uspešno, če bomo poskrbeli za ustrezno pripravljeno podlago.