Kateri so najbolj varčni električni radiatorji?

To zanima mnoge ljudi, saj bi prav vsi radi prihranili pri ogrevanju. Na to temo obstajajo različne raziskave in članki, vendar je v resnici različne sisteme zelo težko primerjati med seboj, saj je njihova varčnost odvisna od številnih dejavnikov. Pomembno je že, v kako velikem prostoru jih uporabljamo, kako je ta izoliran, koliko grelnih teles je v njem in podobno. Dejstvo pa je, da obstajajo proizvajalci, ki slovijo po varčnosti in po res majhni porabi.

Najbolj varčni električni radiatorji torej delujejo tako, da poskrbijo za konstantnost temperature v prostoru. To je tudi bolj prijetno za bivanje, kar je vsekakor še ena njihova prednost. Poleg tega pa prostor do želene temperature ogrejejo izredno hitro, zaradi česar so zelo funkcionalni. Pomembno je izbrati le primerno velikost oziroma moč glede na kvadraturo prostora, saj tako zagotovimo optimalno ogrevanje.

Glamox – številka 1 v varčnosti

Eden od proizvajalcev, ki slovi po svoji varčnosti, je gotovo norveški proizvajalec Glamox. Njihovi izdelki so zasnovani tako, da se ne pregrevajo, kar je eden od razlogov za nižjo porabo. Pregrevanje grelnih teles je problematično tako z vidika varnosti kot z vidika porabe, saj gre s tem energija v nič. Zato je Glamox razvil zelo natančne termostate, ki ves čas spremljajo in merijo temperaturo v prostoru. Omogočajo vam, da je temperatura konstantna in da ne preseže nastavljene vrednosti, kar pomeni, da se grelnik ne more pregreti. Lahko namreč doseže le temperaturo, ki je nastavljena na termostatu.

Hkrati pa je termostat zasnovan tudi tako, da zelo hitro odreagira na vsako spremembo temperature v prostoru in se temu prilagodi. To zagotavlja konstantno temperaturo, ki ne niha. Nihanje temperature je namreč razlog za povečanje porabe, saj je treba vsakič, ko temperatura zaniha navzdol, prostor spet ogreti. Če temperatura zelo pade, je za ponovno ogrevanje potrebne toliko več energije. Temu se izognemo tako, da preprečimo take padce v temperaturi in prav to omogočajo termostati oziroma regulatorji temperature Glamox.

Leave a Reply

Your email address will not be published.