Kateri je najmočnejši povezovalni trak?

Če potrebujete zelo močan povezovalni trak, potem imate na voljo kar nekaj možnosti. Zelo močni namreč niso le jekleni oziroma kovinski trakovi, ki se uporabljajo za povezovanje, čeprav veljajo za najmočnejše. Vendar pa za uporabo v ta namen obstaja tudi kar nekaj alternativ, ki so prav tako zelo močne, hkrati marsikdaj tudi cenejše ter zelo funkcionalne.

povezovalni trak

Iz katerih materialov so lahko narejeni trakovi za povezovanje?

Povezovalni trak je lahko narejen iz različnih materialov. Najpogosteje so narejeni iz:

  • kovine oziroma jekla,
  • PET plastike,
  • PP plastike,
  • tekstilnega kompozita.

Vsak material ima svoje lastnosti

Pri izbiri traku za povezovanje tovora, palet ali česar koli drugega je treba upoštevati, da ima vsak material svoje lastnosti. Za najmočnejši material med zgoraj naštetimi velja kovina oziroma jeklo, vendar pa so takšni trakovi za povezovanje tudi najdražji. Prav zaradi tega jih je marsikdaj pametno nadomestiti s tekstilnimi kompozitnimi trakovi, ki so prav tako zelo močni, hkrati pa zelo mehki oziroma prilagodljivi obliki tovora. Zaradi tega bo sam postopek povezovanja z njimi še bolj enostaven, ne glede na to, kakšne oblike je tovor.

Povezovalni trakovi Intercommerce
Povezovalni trak – Intercommerce.si

Tako tisti trakovi iz jekla kot iz tekstilnega kompozita imajo zelo visoko natezno trdnost, torej so zelo močni in odporni. Zaradi tega lahko rečemo, da spadajo med najmočnejše trakove za povezovanje. V primeru, da je treba povezati tovor z zelo veliko težo, tako predstavljajo najboljšo izbiro. Poleg tega pa zelo močan material predstavlja tudi PET plastika (narejena iz polietilena), ki se prav tako uporablja za privez težkega tovora. Takšni trakovi so tudi zelo vzdržljivi. V primeru, da ni potrebe po uporabi tako zelo močnega traku, pa so na voljo tudi tisti modeli iz PP plastike. Za običajno rabo navadno zadostujejo, poleg tega pa so še cenejši.

Pri izbiri je zato pametno razmisliti, kako močan trak sploh potrebujete oziroma kakšna natezna trdnost je potrebna za povezovanje določenega tovora. Pri tem imate na voljo tudi različne dimenzije, širine in debeline trakov, med katerimi lahko izbirate glede na predviden namen uporabe.