Kako čistiti tekstilne preproge za avto?

Kadar se lotimo čiščenja avtomobila, ga običajno najprej operemo od zunaj, nato pa poskrbimo še za osvežitev notranjosti. Obrišemo prah s plastike, očistimo notranjo plat stekel, posesamo sedeže in tla ter seveda stresemo umazanijo s preprog. Pogosto pa zgolj to, da tekstilne preproge odstranimo in stresemo ne zadostuje, saj so bolj umazane. Kako jih očistiti, da jih ne bomo poškodovali?

Tekstilne preproge za avto terjajo nežnost!

V želji, da bi s tekstilne preproge za avto odstranili umazanijo, pogosto pretiravamo. Tepihe drgnemo s krtačo sesalnika, s krtačo za mokro čiščenje oziroma ščetko, včasih uporabimo tudi agresivna čistila. To vodi v poškodbo vlaken in strukture tepiha. Tekstilne preproge za avto zato terjajo precej bolj previdno in nežno čiščenje.

Preproge vedno najprej dobro stresite in na tak način odstranite vse večje delce umazanije. Nato jih nežno presesajte, da se odstranijo tudi manjši deli oziroma prah. Uporabite krtačo, ki jo uporabljate tudi za čiščenje tepihov v stanovanju.020

Trdna umazanija, ki je sesalnik ne odstrani, se mora za popolno čistočo pogosto odstraniti ročno. Iglice dreves ali pasje dlake je pogosto treba odstraniti eno za drugo s prsti.

Kadar so tekstilne preproge za avto umazane več kot zgolj površinsko, bo potrebno njihovo pranje. Pri tem uporabimo nežen detergent, ki vlaken iz umetne mase ne bo poškodoval. Najbolje je, da raztopino detergenta in vode nanesemo na madež, pustimo nekaj časa stati, nato pa izperemo. Drgnjenje s ščetko lahko povzroči, da se vlakna „zmuckajo“ in tudi izgubijo barvo, torej bo madež zaradi umazanije nadomestil „madež“ zaradi poškodbe.

Tekstilne tepihe po čiščenju z detergentom vedno speremo in dobro posušimo, vendar ne na soncu – tudi UV žarki lahko vplivajo na razbarvanje.

Kako ravnati ob zahtevnih madežih?

Včasih se zgodi, da je madež trdovraten in se ne odstrani kar tako. Z običajnimi tekočimi snovmi oziroma zmesmi večinoma ni težav, saj so tekstilne preproge iz umetnega materiala, ki v samem vlaknu nima por in tekočin ne vpija. Lahko pa se pripeti, da se na tekstilni preprogi znajde smola, žvečilni gumi, barva in podobno. Po agresivnih čistilih ter topilih, s katerimi bi nesnago odstranili s kakšnega drugega materiala, nikar ne posegajte sami, da ne povzročite škode. Bolje je, da tekstilni tepih enostavno odnesete v kemično čistilnico ali v pralnico avtomobilov, kjer bodo profesionalci hitro našli način, kako umazanijo odstraniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.