Kaj je superhrana?

Če date vsaj malo na svoje zdravje in svoj izgled, ste se zagotovo že srečali z izrazom superhrana. Povsod ga lahko zasledimo, v vsaki reviji, na spletnih straneh, kamorkoli se ozremo vidimo napise super živila, super hrana, o tem čivkajo že ptički na veji. Toda ali vemo kaj pomeni ta izraz? Katera živila spadajo pod super živila in zakaj?

Superhrana je tista hrana, ki vsebuje še posebej veliko hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Gre torej za povsem navadna živila, ki pa so polna koristnih snovi, za razliko od nekaterih živil, ki telesu prej jemljejo kot dajejo karkoli- tako živilo je sladkor.

Poglejmo si torej nekaj primerov super živil:

Acai jagode so zelo podobne borovnicam, le da so še bolj polne antioksidantov in da so iz Brazilije. Ker delujejo razstrupljevalno, jo hvalijo kot pripomoček za izgubljanje kilogramov. Znane so tudi po tem, da od znotraj oskrbijo kožo in lase s hranili, zato dobijo izjemen sijaj.

  • Borovnice

Začela bom kar s sadjem, ki ga vsi poznamo. Dobesedno valja se nam pod nogami in se nam ponuja, ko gremo na sprehod v gozd. Res je, to so borovnice. Super živilo, ki si ga lahko naberemo zastonj, le hrbet nas bo morda malo bolel od sklanjanja. Borovnice vsebujejo ogromno antioksidantov, ki se bojujejo proti prostim radikalom, ki napadajo naše telo ter povzročajo staranje in razne bolezni.

  • Goji jagode

Goji jagode so še eno jagodičevje, ki velja za super živilo, toda za nas malce bolj eksotično. Raste namreč v Aziji in že tisočletja se uporablja v kitajski medicini. Vsebuje ogromno vitaminov in je odličnega okusa, zato si ga le privoščite v jogurtu ali pa si iz goji jagod skuhajte čaj.

  • Kakav

Kakav gotovo poznate. Toda ali ste vedeli, da spada pod super živilo? Kakav vsebuje več antioksidantov kot borovnice, goji jagode in acai jagode skupaj. Zato si ga le privoščite zvečer in se pocrkljajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *