Izbira pravega ležišča

Vas muči nespečnost? Se ne zbudite naspani ali pa niste sveži, kot bi morali biti? Za dober spanec je potrebna dobro ležišče. Izbira dobrega ležišča pa je vse prej kot enostavna, saj dandanes na trgu veliko ležišč, ki se ločijo po materialu, trdoti, velikosti in pa seveda ceni.

Pri izbiri vzmetnice pa je predvsem važno v kakšnem položaju največkrat spite, če največ spite v bočnem položaju, bo za vas prava trda vzmetnica, saj predvsem hrbtenica potrebuje neko trdo oporo. Za spanje na trebuhu je najboljše srednje-trdno ležišče, saj če med spanjem menjamo veliko položajev je ta izbira najboljša. Za ležanje na boku se priporoča mehko ležišče, mehko ležišče najmanj obremenjuje vaše izbočene dele, kot so ramena, medenica… Strokovnjaki priporočajo, da je najboljše ležišče tisto, ki se najbolje prilega vaši hrbtenici in jo ohranja v enakomernem položaju.

Pri izbiri ležišča moramo biti pozorni na to iz kakšnega materiala bo ta narejena, najpogosteje uporabljeni so lateks, pena in pa kovinske vzmeti. Lateks je cenjen zaradi naravnega izvora, je prijeten na otip, deluje antibakterijsko, skozi leta pa ohranja tudi elastičnost in obliko. Ležišča iz pene so podobna lateksovim, razlikujemo dve vrste pene, to sta spominska in hladno pihano peno, spominska pena kot že ime pove se najbolje prilagaja vašemu telesu in si zapomni položaj v katerem ležite, hladno pihano peno pa odlikuje svoja elastičnost in dolga življenjska doba. Potem pa so tu še vzmetnice z vzmetmi, te vzmetnice pa so zelo prilagodljive in predvsem namenjene težjim ljudem, znane pa so tudi po svoji dolgi življenjski dobi.

Če kupujemo ležišče in postelje, jih je najbolje testirati, priporočljivo si je vzeti vsaj 20 minut za preizkušanje vseh spalnih položajev na ležišču in temu kako se na postelji počutimo.

Torej če pogledamo povprečen človek v življenju prespi približno 26 let, kar je približno 1/3 življenja, zato je pomembno da si zagotovimo kar se da kakovostno posteljo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.