Hišni zajčki naj bodo čim bolj aktivni

Če mislite, da so hišni zajčki odlična izbira za vas, ker bodo lahko ves čas zaprti v svoji kletki, se motite. Zajčkom je treba namreč nujno zagotoviti, da se vsak dan vsaj malo gibljejo na prostem. Namenite jim lahko posebno sobo, v kateri ni ničesar takšnega, kar bi bilo na primer primerno za glodanje. Zajčki vam bodo prav tako zelo hvaležni, če jim boste namenili kakšen kratek ali pa daljši sprehod po vrtu.

Hišni zajčki prav tako potrebujejo vsaj nekaj vašega konkretnega časa. Tudi takšen hišni ljubljenček si namreč želi imeti stike – z vami pa tudi z drugimi živalmi. V osami namreč hišni zajček lahko postane depresiven. Za udobno in prijetno bivanje v vašem domu zajčki potrebujejo še kakovostno hrano, vodo in redno očiščeno kletko. Če boste zanje dobro skrbeli, je njihova življenjska doba lahko daljša od deset let.

Rastlinojedi hišni ljubljenčki

Zajčki so rastlinojede živali. Skoraj vsak dan potrebujejo sveže seno. Obenem je najbolje, da jim je prav vsak dan na voljo tudi sveža zelenjava ali pa sadje. Za največje udobje in prijetno počutje v njihovi zajčji kletki pa boste zagotovo poskrbeli tako, da jim boste na tla postlali sveže žaganje oziroma steljo.

Nekastrirani ali nesterilizirani hišni zajčki označujejo svoj teritorij. To počnejo tako samci kot samičke. Če vas to kot lastnika moti, se lahko odločite za sterilizacijo oziroma za kastracijo. Takšen postopek praviloma zmanjša tudi zajčjo agresivnost.

Redni pregledi pri veterinarju

Tudi hišni zajčki imajo lahko zdravstvene težave, zato potrebujejo redne in temeljite preglede pri veterinarju. Najpogostejše težave pri takšni vrsti hišnih ljubljenčkov so na primer zaraščeni zobje, prebavne bolezni, težave s stopali, bolezni dihal.

Na sploh pa morate z zajčki ravnati izjemno previdno, saj se namreč praviloma zelo hitro prestrašijo. Vaši gibi zato ne smejo biti nepredvidljivi ali prenagli. V nasprotnem primeru vas lahko ugriznejo ali pa zbežijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *