Bmx kolesa za nove spretnosti

Kljub temu, da je bilo kolo nekoč prevozno sredstvo, namenjeno premagovanju razdalj v mestu, se v zadnjih desetletjih razvijajo vedno novi športi, kjer je osnovni pripomoček kolo. Eden tistih, ki najbolj privlači in je že nekje od osemdesetih let preteklega stoletja izjemno priljubljen pri mladih, je kros na kolesu, za kar se uporabljajo bmx kolesa. Zakaj so bmx kolesa tako priljubljena? Ker omogočajo tako hitro vožnjo čez drn in strm, hkrati pa so znala povezati z vožnjo tudi sodobno urbano kulturo. Tako se bmx kolesa ne uporabljajo več zgolj za dirjanje preko blatnih vzpetin ter skoke preko »kucljev«, temveč se z njimi izvaja tudi precej vratolomne skoke na »rampah« oziroma poligonih, ki marsikomu poženejo adrenalin po žilah.

V čem so bmx kolesa drugačna od klasičnih?
Bmx kolesa so po svoji zasnovi majhna, prav tako pa imajo majhne pnevmatike, saj to omogoča največjo okretnost. Bmx kolesa nimajo prestav, saj te niso potrebne, imajo pa pogosto drug dodatek – posebne nastavke za stopala na sprednjem in zadnjem kolesu, ki omogočajo, da ne stojimo na pedalih. Tako lahko kolo vozimo po sprednjem ali zadnjem kolesu, se vrtimo in skačemo.
So bmx kolesa namenjena zgolj fantom in moškim?
Veliko je urbanih in adrenalinskih športov, za katere menimo, da so v prvi vrsti pisani na kožo močnejšemu spolu, vendar dekleta običajno ne marajo zaostajati. Med profesionalci se tako najdejo tudi ženske, pa tudi med amaterskimi kolesarkami jih je kar nekaj, ki prisegajo na bmx kolesa in se v športnih parkih učijo vragolij. Predvsem pri mlajših generacijah se najdejo dekleta, ki so ugotovila, da bmx kolesa omogočajo zanimivo gibanje, ki terja tako telesno spretnost kot pogum, s katerim se lahko dokažejo.
Bmx kolesa in vožnja v Sloveniji
Tudi pri nas so se pojavili različni pokriti in zunanji parki s poligoni, ki so namenjeni vožnji z rolko, rolerji in bmx kolesi, najbolj zanimiv pa je gotovo park Kilaskute v Ljubljani. Tam se lahko z bmx kolesi zapodite po stezi in se učite novih trikov, v njihovi prodajalni pa so vam na voljo tudi nova bmx kolesa in oprema, ki jo potrebujete – brez zaščite namreč ne gre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *