Arborist lahko poskrbi za obrezovanje dreves

arborist

Arborist je strokovnjak, ki obvlada obrezovanje dreves in pozna različne arboristične tehnike, ki se jih uporablja v ta namen. Točno tudi ve, kako pri obrezovanju visokih dreves in oblikovanju krošnje poskrbeti za varnost, saj poleg arborističnih obvlada tudi različne vrvne tehnike, s katerimi se pri opravljanju takih del ustrezno zaščiti. Tako lahko opravlja dela na višini oziroma poskrbi za obrezovanje ne glede na to, kako visoko je drevo.

Kaj dela arborist?

Arborist je strokovnjak, ki ima opravljeno šolanje oziroma ustrezen tečaj in ki opravlja različne naloge, s katerimi poskrbi za negovanje dreves in njihovo urejanje v parkih in drugih javnih površinah, na vrtovih in povsod drugje.

Med deli, ki jih opravlja oziroma za katera je strokovno usposobljen, so na primer:

  • pregled drevesa in trenutnega stanja,
  • načrtovanje obrezovanja,
  • obrezovanje vrhov, vej, delov krošnje itd.,
  • obžagovanje dreves,
  • odstranjevanje posušenih ali nevarnih delov krošnje,
  • podiranje dreves.

Potrebujete obrezovanje krošnje?

Če potrebujete obrezovanje krošnje, bo za to najbolje znal poskrbeti prav arborist. Delo bo opravil strokovno, varno in tako, da bo upošteval tako vaše zahteve kot razvoj drevesa. Pri tem bo vedno najprej opravil temeljit pregled stanja ter se pogovoril z vami o tem, kaj želite, ter vam razložil, kakšne posege lahko opravi in kako bo to vplivalo na samo drevo.

arborist strokovnjak

Če je drevo že zelo visoko in staro, bo najprej ugotovil, ali je morda nevarno za okolico in kako bi to lahko preprečili. Drevesa so zagotovo pomemben in dragocen del našega okolja, saj s senco skrbijo za to, da nam poleti ni prevroče, hkrati pa omogočajo tudi boljši zrak, vendar pa imajo žal tudi drevesa omejeno življenjsko dobo.

S pravilnimi posegi se to sicer da podaljšati, zato je zelo pomembno, da za drevesa ustrezno skrbimo. Prav zato se pred kakršnimi koli posegi v drevo splača poklicati strokovnjaka in se posvetovati z njim. Marsikdaj, ko je drevo videti zelo v slabem stanju, se ga namreč z ustreznimi posegi da pomladiti in poskrbeti za to, da bo spet lepo raslo.