Vrste parketov – vse, kar morate vedeti

vrste parketov

Se odločate za vgradnjo lesene talne obloge? Ste nekoliko negotovi glede tega, katero izbrati in ali je lesena talna obloga sploh prava izbira za vas? Si ogledujete različne vrste parketov in vam ni čisto jasno, kakšne so sploh razlike med njimi? Ali pa vam je všeč točno določena vrsta, vendar niste prepričani, kako obstojna je? Vase to so vprašanja, s katerimi se sooča skorajda vsak, ki izbira talno oblogo. Da bo vaša odločitev lažja, pa smo vam skušali pripraviti nekaj odgovorov.

Kakšne lesene talne obloge poznamo?

Poznamo ogromno vrst lesenih talnih oblog, saj se les v ta namen uporablja že stoletja. Med lesene talne obloge spadajo tudi različne vrste parketa. Nekoč se je za polaganje v bivalne prostore uporabljala predvsem njegova masivna različica, ki je nato za nekaj časa skorajda izginila iz domov, danes pa se v njih spet vedno pogosteje pojavlja, saj dom polepša s posebno žlahtnostjo in prestižnostjo. Masivne vrste so zaradi tega tudi najdražje, kar je tudi eden od razlogov, da se veliko ljudi raje odloča za druge možnosti – še posebej so priljubljeni gotovi parketi, ki so bolj enostavni tudi za polaganje.

Vrste parketov – gotove, dvoslojne, troslojne in vse ostale

vrste parketa

Najbolj pogosto se v domovih znajdejo gotovi parketi, ki so praktični za polaganje ter nudijo odlično razmerje med kakovostjo in funkcionalnostjo, hkrati pa jih odlikuje tudi lep videz. Za to poskrbi zgornji sloj, ki je narejen iz kakovostnega lesa. Pod njim se skriva še ena plast ali več plasti vezane plošče ali druge vrste lesa, kar poskrbi za stabilnost. Takšna lesena talna obloga:

  • je zelo estetska in lepega videza,
  • nudi dober občutek pri hoji,
  • je prijetna na otip,
  • nudi dobro stabilnost in obstojnost,
  • je enostavna za polaganje,
  • omogoča hiter postopek polaganja,
  • je na voljo v številnih različicah.

Kako se odločiti za določen tip talne obloge?

Ker odločitev za talno oblogo ni lahka, vam v podjetju Onis pri tem radi svetujejo. So namreč specialisti za lesene talne obloge ter dobro poznajo različne vrste parketa, tako da vam lahko podrobno predstavijo njihove lastnosti in pomagajo izbrati najbolj primerno možnost za vaš dom. Z njihovo pomočjo boste tako lažje prišli do talne obloge, ki vam bo pisana na kožo.