Vitamin B12 in veganstvo

Vedno več ljudi se odloča za veganstvo. Pri tem pa je pomembno poskrbeti za to, da vaše telo dobi vse potrebne hranilne snovi, ki jih potrebuje za svoje delovanje. Med njimi je vsekakor tudi vitamin B12. Gre za enega tistih vitaminov, ki se nahaja predvsem v prehrani živalskega izvora, zato je v primeru, da takšne prehrane ne uživate, možno, da vam ga morda primanjkuje. V takšnem primeru lahko na srečo ta primanjkljaj enostavno rešimo z ustreznim prehranskim dodatkom ter se tako izognemo težavam, ki spremljajo pomanjkanje tega vitamina v našem telesu.

Eden od pomembnih vitaminov

Vitamin B12 je vsekakor zelo pomemben za delovanje našega telesa. Če nam ga začne primanjkovati, se to lahko kaže kot:

  • velika utrujenost,
  • občutek izčrpanosti,
  • težave s spominom,
  • težave s koncentracijo,
  • nihanje razpoloženja,
  • anemija oziroma manjše število rdečih krvničk,
  • občutek šibkosti,
  • nevrološki problemi.

Prav zato je zelo pomembno, da ga ima naše telo na voljo dovolj.

Poskrbite za več energije in boljšo koncentracijo!

vitamin b12
Vitamin B12, 500ug, 150ml, Holistic

Prvi znak, da vam morda primanjkuje tega pomembnega vitamina, je pomanjkanje energije. Če ste nenehno utrujeni in izčrpani kljub temu, da počivate in spite dovolj, je morda vzrok prav vitamin B12 oziroma njegovo pomanjkanje. Če k temu dodamo še druge težave – recimo pomanjkanje koncentracije – potem je morda čas, da premislite o jemanju prehranskega dodatka.

Tisti, ki se so vsejedi, seveda lahko posežejo tudi po hrani, ki vsebuje ta vitamin, vegani, pa tudi vegetarijanci oziroma vsi, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov ne uživajo mesa ali drugih izdelkov živalskega izvora, pa imajo na srečo na voljo kakovostne prehranske dodatke, s katerimi si lahko pomagajo pri takšnih težavah oziroma jih preprečijo.

Pred tem se je o težavah pametno pogovoriti tudi z zdravnikom, saj se lahko vzrok skriva tudi kje drugje. Vsekakor pa se je treba zavedati, da je pomanjkanje tega vitamina iz skupine B zelo pogosto – ne le v povezavi z veganstvom, ampak tudi sicer, zato velja glede vzrokov utrujenosti, pomanjkanja koncentracije in drugih zgoraj naštetih simptomov razmišljati tudi v tej smeri.