Toplotna črpalka zrak voda

Ogrevanje je že od nekdaj izjemno pomembno. Na srečo imamo danes različne tehnike in sisteme ogrevanja, s katerimi bolj ali manj uspešno ogrejemo prostore. Različni načini prinašajo različne prednosti in slabosti. Seveda se vsakdo odloči, kakšno vrsto ogrevanja bo imel. Potrebno je gledati na ceno, način ogrevanja, investicijo ter seveda na to, kako uspešen je način ogrevanja ter kako s tem morebiti škodujemo okolju. Eden izmed najboljših načinov za ogrevanje so gotovo toplotne črpalke. Najcenejša vrsta toplotnih črpalk je na sistem zrak-voda.

Zakaj je toplotna črpalka zrak voda najcenejša?

Toplotna črpalka zrak voda je najcenejša zaradi tega, ker ne potrebujete vrtati vrtine ali polagati sončne kolektorje. Z njo najmanj posegate v okolje in kar je najboljše, povsem dostopno je tudi njeno vzdrževanje.

Kako deluje toplotna črpalka zrak voda?

Toplotna črpalka zrak voda deluje na povsem enostaven način. Izkorišča obnovljiv vir, ki ga imamo ljudje v izobilju – zrak. Slednji je namreč neičrpen vir energije, ki lahko učinkovito s pomočjo sistemov, proizvaja toploto. Zraka je namreč vedno in povsod dovolj na voljo. To pomeni, da lahko toplotno črpalko izkorišča praktično vsakdo. Najsodobnejše toplotne črpalke so sposobne ogrevati prostore tudi takrat, ko se zunanja temperatura spusti do -20 stopinj Celzija. Čeprav je temperatura zunanjega zraka izjemno nizka, so stroški ogrevanja lahko tudi do polovice manjši.

Toplotna črpalka deluje tako, da izkorišča toploto zraka. Ima namreč ločen uparjalnik na prostem, vsi ostali deli črpalke pa so znotraj objekta. Tako se toplotna črpalka učinkovito zaščiti pred zmrzaljo. Razdalja med uparjalnikom in agregator lahko znaša okoli 20 metrov. Hranilnik toplote je tako obvezen. Preko ogrevalnega kroga se greje notranja voda in tako ogreva vse prostore v stanovanju.

Toplotne črpalke na zrak voda

Črpalke, ki delujejo po sistemu zrak voda, so sposobne, poleg zunanjega zraka, izkoriščati tudi toploto notranjega zraka. Zaradi tega je najprimerneje mesto, kamor jo lahko postavimo, klet. Toplotna črpalka potrebuje stalno temperaturo zraka, in sicer okoli 3 stopinje Celzija. Drugo najbolj primerno mesto za toplotno črpalko zrak voda je podstrešje. Tudi tam temperatura nikoli ne pade po 0 stopinj Celzija, kar je za toplotno črpalko izjemno dobro.

Toplotna črpalka zrak voda lahko ogreje tudi do 1400 litrov vode na dan. Velika prednosti je ravno v tem, da porabi trikrat manj energije kot električni grelci oziroma klasični grelniki. Gotovo boste s toplotno črpalko veliko pridobili in veliko prihranili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *