SSL Certifikat za varnost

Kaj je SSL certifikat in zakaj se uporablja? Gre za certifikat, ki omogoča in zagotavlja varno uporabo določene spletne strani oziroma spletne trgovine, čeprav se tega zaveda premalo lastnikov spletnih strani pa tudi premalo njihovih uporabnikov, ki te spletne strani obiskuje in nanje vnaša svoje osebne podatke. Prav ti so najbolj občutljivi za različne zlorabe, zato je prav, da poskrbite za njihovo čim boljšo zaščito.

Kateri SSL certifikat potrebujem?

Obstaja veliko različnih SSL certifikatov, med katerimi lahko izbirate. Pri tem je najbolje zaupati svojemu ponudniku gostovanja, ki vam bo znal svetovati, kakšen certifikat bi bil najboljši za vas in za vašo spletno stran. Certifikati se namreč med seboj razlikujejo glede na to, za prenos kakšnih podatkov gre oziroma omogočajo različno zaščito.

O tem, kateri SSL certifikat potrebujete, se je torej najbolje posvetovati s svojim ponudnikom spletnega gostovanja, ki vam bo pojasnil, kateri certifikati obstajajo in kateri so na voljo za zaščito vaše spletne strani, pri njem pa boste dobili tudi vse ostale potrebne informacije, recimo o tem, katere certifikate najpogosteje uporabljajo druge stranke in kako se ti certifikati obnesejo v praksi.

Če mislite, da takšnega certifikata sploh ne potrebujete, obvezno povprašajte ponudnika svojega spletnega gostovanja o različnih vdorih na spletne strani in krajah občutljiv osebnih podatkov, kot so na primer podatki o geslih ali bančnih računih. V primeru, da ne poskrbite za ustrezno zaščito, se kaj takega lahko zgodi tudi vaši spletni strani in samo predstavljajte si lahko, kako bodo na to reagirale vaše stranke.

Varnost je najbolj pomembna

O varnosti na internetu se veliko piše in govori, v praksi pa le malo spletnih strani resnično upošteva vse napotke, ki se tičejo varnosti. Večina ljudi tudi za uporabo lastne spletne strani kot administrator uporablja šibka gesla, ki so enaka, kot tista, ki jih uporabljajo pri svojem elektronskem naslovu ali celo na sumljivih spletnih straneh, kot so recimo tiste za prenos torrentov. Ni treba omenjati, da se kaj takšnega ne počne in da mora biti vsako geslo na internetu unikatno in čim bolj zapleteno, pa še to ne omogoča varnosti povsem. Gre le za enega od ukrepov za čim boljšo varnost na spletu.

Drugi ukrepi so tisti, za katere poskrbijo lastniki strežnikov, na katerih gostujejo spletne strani, saj morajo tudi oni poskrbeti za čim boljšo zaščito. Poleg tega pa vam lahko varnost na spletu zagotavljajo tudi kvalitetni certifikati, med katerimi je SSL certifikat bistven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.