Športna oprema za dober trening

Vsak šport ima posebno športno perilo namenjeno prav za opravljanje te discipline, da športnika pri opravljanju aktivnosti nič ne moti in mu ne omejuje gibalnih sposobnosti. Zamislite si kakšna razlika bi bila pri plavalcu, ki bi imel ustrezno športno perilo in pri drugem, ki bi imel perilo namenjeno nogometu, kakšen upor bi imel tisti z nogometnim športnim perilom. Prav zato je za vsak šport predpisano kakšno mora biti športno perilo, da ne pride do razlik in nepravičnih tekmovanj.

Veliko razliko pri tekmovanjih naredi tudi pravilna obutev, saj imajo različni športi različne zahteve. Pri nekaterih športih je potrebno zavarovati gležnje, pri drugih to ni potrebno. Nekaj športov izstopa pri tem koliko zaščite potrebujejo, športniki, ki se ukvarjajo z ameriškim nogometom imajo na sebi zelo veliko zaščitne opreme, celo čelado, saj je šport zelo grob. Pri nogometu imajo nogometaši ščitnike na piščalih, saj se velikokrat zgodi, da zgrešijo žogo in pomotoma zadenejo nasprotnega igralca. Pri hokeju je potreba zelo dobra zaščita saj je hokejski pak zelo hiter in vas lahko močno poškoduje, če vas zadane brez ustrezne opreme.

Pri veliko športih pa se uporabljajo ščitniki za zobe, ker se velikokrat zgodi da se igralci med seboj zaletijo, kar pa v nevarnost postavi zobe. Veliko poškodb lahko preprečimo z dobrim ogrevanjem in raztezanjem pred vsakršno koli športno aktivnostjo. Po daljših in večjih naporih se moramo počasi ohladiti in ko končamo ne smemo kar zaključiti brez raztezanja. Ustrezno raztezanje lahko močno pripomore k našemu počutju naslednji dan, saj nas ne bodo tako hudo bolele mišice.

Med treningi moramo skrbeti da smo dovolj hidrirani, ko pa pridemo domov je potrebna regeneracija telesa, za to pa potrebujemo v naše telo vnesti čim več beljakovin, saj smo jih med športom verjetno veliko porabili. Ne pozabite pa, da morate v športu uživati in ne trpeti saj če ne hodite z užitkom na trening ali vadbo je bolje da ne greste saj z negativno energijo vplivate na vse ljudi okoli vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.