So potrebni novi zobniki ali zavorne cevi?

Motociklizem je hobi, ki človeka hitro prevzame, in vsakdo, ki naredi izpit za vožnjo motorja, si seveda želi čim prej do svojega jeklenega konjička. Hkrati je motociklizem tudi hobi, ki ni poceni. Potovanje z motorjem se res zdi finančno ugodno, saj je mogoče s šotorom prespati tako rekoč povsod za ugodno ceno, a veliko več staneta oprema ter vzdrževanje motorja. Potrebno je poskrbeti za oblačila, za zaščitno opremo, redno vzdrževanje motorja in njegove izboljšave. Tudi zavorne cevi, zobniki, verige in podobno pa lahko stanejo kar precej.

Zakaj sta potrebna vzdrževanje in nadgradnje?

Povsem jasno je, da je potrebno motor vse čas dobro vzdrževati, saj je od tega nenazadnje odvisna varnost motorista v prometu. Na motorju je voznik veliko bolj izpostavljen kot na primer v avtomobilu, zato lahko šteje vsaka podrobnost – tudi najmanjša stvar, ki bi lahko šla narobe, se namreč lahko konča s hudimi telesnimi poškodbami ali še huje. Preden sedete na motor, je torej bistvenega pomena, da vedno preverite, ali vsi sistemi delujejo. Prav tako pa je potreben temeljit pregled motorja spomladi, po tem, ko je vaše vozilo dlje časa stalo zaradi neugodnih vremenskih razmer. Če je za avtomobil dovolj tehnični pregled na vsake dve leti ali na vsako leto, je motor nujno pregledati pred prvo vožnjo v sezoni, pa tudi pred vsako potjo.
Poleg zamenjave obrabljenih delov, med katere običajno spadajo gume, zobniki in veriga, včasih pa je treba poskrbeti tudi za ponovne nastavitve krmila in podobno, pa naj se vsake toliko poskrbi tudi za kakšno nadgradnjo, ki bo prispevala k bolj varni vožnji. Zelo pogosta je odločitev za zamenjavo zavornih cevi, kar pripomore k boljši odzivnosti motorja pri zaviranju.

Lepota in funkcionalnost

Kadar se odločamo za izboljšave in nadgradnje, je treba imeti v mislih, da ni dovolj, če je motor samo lep. Poleg novih kovčkov ali kromiranih dodatkov torej poskrbite za nadgradnje, ki izboljšajo ter olajšajo vožnjo in skrbijo za varnost. Novi zobniki so pomembnejši od novega bleščečega dela, s katerim bo vaš motor bolj opazen med ljubitelji. Primerno naoljena in pričvrščena ter napeta veriga je bolj nujna kot nov motoristični jopič. Postavite si torej prioritete: najprej zobniki oziroma mehanični deli, nato zavorne cevi oziroma funkcionalni deli, ki lahko izboljšajo varnost in funkcionalnost, šele nato vse tisto, kar se sveti in opazi že od daleč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *