Reflektorji LED poskrbijo za popolno osvetlitev prostora

LED žarnice nudijo širok kot svetilnosti, veliko intenziteto svetlobe in različne barvne tone. Izbira najprimernejše luči je odvisna od prostora in naše želje po stopnji svetilnosti. Prednost LED svetil je tudi v tem, da omogočajo prilagajanje in pridušitev svetlobe. Na ta način ustvarimo romantično vzdušje in obenem preprečimo pretirano utrujenost oči. Za razliko od halogenskih ali klasičnih žarnic z žarilno nitko, porabijo manj elektrike in so bolj okolju prijazne.

Ton in barva svetlobe

Reflektorji LED nudijo različne barve in sicer toplo ali pa hladno belo. Barva je odvisna od lastnosti žarnice, ki pa ne vpliva na kvaliteto delovanja. Topla bale je očem bolj prijazna, saj je podobna svetlobi klasičnih luči. Najprimernejša je za prostore, kjer se največ zadržujemo, torej za spalnice, dnevne sobe, pisarne in kuhinje. Hladna bela pa je bolj modrikasta barva, ki prostor naredi bolj hladen in pust. Največkrat jo uporabljamo za razsvetlitev pisarn,kopalnic, hodnikov, vež in zunanjosti hiše. Dodatna prednost, ki jo prinašajo reflektorji LED v hladni beli barvi je, da ta barva ne privablja mrčesa.

Usmerjenost

Reflektorji LED so lahko usmerjeni na različne načine. Prilagajamo lahko samo usmerjenost luči, ali pa kot svetilnosti. Slednja se nanaša na kot svetlobe, ki odseva na površino. Izbiramo lahko med kotom 15 stopinj do 360. Širši kot je primeren za steklene in tekstilne svetilke, ker je žarnice nameščena vodoravno na površino. Kot med 120 in 180 stopinj je najbolj primeren za osvetlitev celotnega prostora, brez izgub. 60 stopinj je bolj primernih za razsvetljavo miz, vitrin, polic in drugih mest z dekoracijo ter spominki. Usmerjenost je pomembna tudi za poudarjanje določenih elementov v prostoru.

Število svetilk

Število svetilk v posameznem prostoru je odvisno od velikosti prostora in želene stopnje svetilnosti. Luči moramo po sobi razvrstiti enakomerno, da osvetlimo vse dele, brez poudarjanja samo določenih elementov. Za klasično velik prostor do 20 kvadratnih metrov potrebujemo na primer dve svetilki s 15 do 20 W, ali 3 z 10 do 12 W s kotom svetilnosti 120 stopinj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *