Poškodba vozila v nesreči in avtokleparstvo

avtokleparstvo - AC Trobec

V primeru udeležbe vozila v prometni nesreči pri tem na njem nastanejo različne poškodbe. Odvisen od tega, kako močno je vozilo poškodovano, je tudi potek popravila. V določenih primerih, ko nastane t. i. ‘totalka’ žal avta ni več mogoče popraviti, v vseh ostalih primerih pa je treba avto običajno peljati v dobro avtokleparstvo, kjer bodo naravnali pločevino ali po potrebi zamenjali kakšen del ter tako poskrbeli, da bo vozilo spet pripravljeno na vožnjo.

Kako urediti popravila vozila, ki je bilo udeleženo v nesreči?

V prometni nesreči lahko na vozilu nastanejo različne poškodbe. Te so lahko večje ali manjše, skorajda v vseh primerih pa je pri sanaciji potrebna pomoč kleparja. Avtokleparstvo bo tako poskrbelo za to, da se poškodbe čim prej odpravi, pri čemer je navadno treba popraviti in zamenjati marsikaj. Tako da v bistvu pri takšnem popravilu nikakor ne gre zgolj za kleparske storitve, ampak je treba avto spraviti v red z različnimi vrstami popravil. Med drugim so to:

avtokleparstvo Ljubljana - AC Trobec
  • klepanje in ravnanje pločevine,
  • menjava delov karoserije, njihovo barvanje na primeren odtenek,
  • menjava žarometov, če so bili ti v nesreči razbiti,
  • menjava avto stekel,
  • menjava avtomobilskih ogledal,
  • menjava drugih poškodovanih delov vozila,
  • popravilo okvar itd.

Dobro je, če izberete ponudnika, ki lahko poskrbi za vse našteto. Torej je v primeru udeležbe avtomobila v prometni nesreči pametno izbrati nekoliko večjega ponudnika, ki ima zaposlene različne mojstre in lahko poskrbi tudi za hitro dobavo morebitnih delov, ki bi jih potrebovali pri popravilu.

Ne pozabite prijaviti škode zavarovalnici!

Še preden se začne popravilo oziroma še preden vaše vozilo odpeljete v avtokleparstvo, pa je treba poskrbeti tudi za prijavo škode zavarovalnice. Poškodovano vozilo je najprej treba fotografirati, tako da so poškodbe dokumentirane, nato pa opraviti cenitev škode, ki predstavlja osnovo za njeno prijavo. Cenitev škode lahko opravi mehanik oziroma ti navadno sodelujejo z zavarovalnicami tako, da je za stranke celoten postopek čim bolj hiter in enostaven. Pomembno je le, da vaš mehanik, klepar ali drug mojster, ki vam bo popravljal avto in ki bo opravil tudi cenitev škode, sodeluje z zavarovalnico, ki vam bo povrnila škodo.