Poroke v vzhodnem svetu

Zgodi se, da starši vsiljujejo poroko med mladima, ki si nista všeč. Če privolita, se pogleda v horoskop 36 točk, kjer se morata mlada ujemati v določenem številu točk. Če ujemanja ni, se ne dogovorijo o poroki. V nasprotnem se starši dogovorijo.

Sistem dogovorjenih porok deluje, ker je zaupanje otrok v starše in njihovo izbiro zelo veliko. Pri dogovorjenih porokah se zmenki začnejo po zaroki. Posebno fantje s statusnim simbolom, med katere spadata avto in mobilni telefon, zelo radi pokažejo svoj družbeni položaj. “Mladi v mestih gredo radi v kino, saj je filmska industrija v Indiji zelo razvita. Na zmenkih se pogosto sprehajajo, gredo v restavracijo kaj pojest, pogosto pa mlada sedita na fantovi vespi in se pogovarjata. Tudi valentinovo je zaradi amerikanizacije med mladimi zelo priljubljen praznik.”

Sama poroka je zelo draga. Kadar ima oče več hčera, godnih za poroko, mu lahko ostane za preživetje malo denarja. “V sodobni Indiji se pri obdarovanju pojavljajo razlike. Zelo tradicionalna družina lahko zahteva veliko doto. Po navadi pa mladim darujejo, kar potrebujejo za začetek lastnega gospodinjstva, denimo obleke, pohištvo, posodo. Starši otroku dajo, kolikor zmorejo. V neizobraženih družinah je poroka lahko tudi trgovanje. V moji družini tega ni bilo,” pojasni Elite.

“Za svoje prvo medeno srce, ki sem ga kupil za valentinovo, sem hranil denar, ki mi ga je dajala babica za pomoč pri delu na krompirjevi njivi,” se spominja Jože, glasbenik in vodja skupine. Zaroka in poroka sta v romski skupnosti pomembna in vesela dogodka, saj pomenita nadaljevanje družinske tradicije. Tako vsi Romi pričakujejo, da se bodo poročili. Zaročni in poročni obredi se zelo razlikujejo med romskimi skupnostmi, marsikje tudi ne sledijo več nekdanjim tradicionalnim pravilom. “Ko sem bil mlad, je bilo marsikaj drugače. Imeli smo več časa za ljubezensko poezijo in smo si pisali dolga pisma. Prekolesarili smo tudi 20 kilometrov, da smo lahko bili na neki veselici nekaj ur skupaj,” razlaga Jože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *