Parket talno gretje – način polaganja

Parket-za-talno-gretje

Ali se način polaganja lesene talne obloge kaj razlikuje, če so v tla položene cevi za toplovodno ogrevanje? Na kaj vse je treba paziti pri takem polaganju in kakšen parket talno gretje izbrati, da ne bo težav pri izpostavljenosti lesa oziroma celotne talne obloge visokim temperaturam ter da bo hkrati tudi ogrevanje tal dobro delovalo? Vse to so vprašanja, s katerimi se ukvarja veliko ljudi, saj je talno ogrevanje vedno bolj priljubljeno oziroma ga najdemo praktično v vseh novogradnjah, marsikdo pa se zanj odloči tudi pri prenovi obstoječega objekta.

Parket talno gretje in vse, kar morate vedeti o njem

Če izbirate parket talno gretje, potem morate pri izbiri vsekakor bolj paziti, kot če v prostoru ne bi imeli takšne vrste ogrevanja. Zaradi specifik takšnega načina ogrevanja mora biti tudi lesena talna obloga namreč pravilno izbrana. Pomembno je izbrati ustrezno vrsto, ki se lahko kombinira s talnim ogrevanjem, ter tudi ustrezno debelino in vse ostale lastnosti. Pri tem je treba vedeti:

  • najbolj primerne so dvo- ali troslojne lesene talne obloge,
  • masivni les je manj primeren oziroma je treba paziti na ustrezno debelino,
  • da je debelina bistvenega pomena za ustrezno delovanje ogrevanja,
  • da je treba paziti tudi na ustrezne dimenzije ploščic in upoštevati to, kakšno je predvidoma njihovo krčenje in raztezanje,
  • izbrana vrsta lesa mora omogočati čim večjo stabilnost,
  • da mora biti talna obloga odporna na temperaturne spremembe in dobro prenašati visoke temperature,
  • da je pri izbiri treba upoštevati tudi toplotno prevodnost talne obloge oziroma lesa.

Način polaganja mora biti prilagojen vrsti parketa

polaganje parketa za talno gretje

Prav tako pa je v primeru toplovodnega ogrevanja tal treba prilagoditi ne le izbiro talne obloge, temveč tudi sam način polaganja. Podlago je treba pred začetkom polaganja predhodno ogreti ter nato med samim polaganjem ohranjati primerno temperaturo tal ter poskrbeti za to, da ostaja takšna tudi nekaj dni po polaganju. To ni pomembno le zaradi samega lesa, ampak tudi zaradi lepila, ki se uporablja pri polaganju. Lepila morajo biti ustrezno izbrana in primerna za tak način uporabe. Pred začetkom del je treba vse cevi tudi natančno pregledati oziroma preizkusiti celoten sistem ogrevanja, da vse deluje tako, kot je treba.