Na kratko o adrenalinu

Z adrenalinom je zasvojen marsikdo izmed nas, ali pa veste, kaj adrenalin sploh je? Adrenalin ali z drugo besedo epinefrin je živčni prenašalec in hormon, ki ga izloča nadledvična žleza, le-ta pa posreduje pri pretvorbi glikogena v glukozo.

Delovanje tega hormona je povezano z stresnim odzivom našega telesa, stimulira srce in bitje srca. To pa počne na tak način, da zmanjša pretok krvi skozi žile in s tem poveča pretok kisika. Poleg nekaterih drugih hormonov, je sproščanje tega hormona povezano s stresom in čeprav nam današnji mediji neprestano trobijo o škodljivosti stresa, pa ni ves stres tako škodljiv, kot se morda sprva zdi.

Le poglejte, koliko je adrenalinskih odvisnikov. Ti se na poti do svojega hobija soočajo z različnimi preprekami, različni adrenalinski športi pa privlačijo veliko ljudi. Adrenalinsko se udejstvuje mnogo ljudi, to pa lahko počnete na več različnih načinov, nekateri vozijo downhill gorsko kolo, drugi skačejo s padalom, tretji pa nekaj svojega. Adrenalinsko doživetje je lahko tudi odlično darilo za rojstni dan.

Če nimate ideje za rojstni dan lahko podarite katero izmed adrenalinskih doživetij, kot je naprimer skok z elastiko, skok iz letala v tandemu, zorbing (kotaleča se žoga po hribu navzdol), vožnja z vodnimi »sanmi«, če jim lahko tako rečemo ter še kaj.

Izbira je velika, vsekakor pa vam bodo adrenalinski športi prinesli veliko veselja in tudi pozitivnega stresa v vaše življenje, nič ni lepšega, kot stopiti iz kros-motorja s tresočimi se rokami in telesom polnim adrenalina. Seveda taki športi niso za vse, a zanikati ne gre, da nekateri izmed nas v tem neizmerno uživamo.

Je pa tako kot povsod drugod in tu še malce bolj potrebno biti previden, saj se že pri običajnem športu lahko poškodujemo, pri ekstremnih športih pa je možnost poškodb še veliko večja in po možnosti takih poškodb, ki nas lahko zaznamujejo za vedno, zato le previdno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *