Kraja koles je najpogostejša v mestih

Ne glede na to, ali imate povsem običajno kolo, namenjeno vsakdanji vožnji po opravkih, poti v službo in rekreaciji, ali nekoliko dražje športno kolo, velja resno jemati opozorila policije, da velja shranjevanje kolesa poskrbeti na primerno varnem kraju, kadar ga parkiramo zunaj oziroma na javni površini, pa je potrebno uporabiti ključavnico za kolo. Po podatkih policije namreč kraja koles ne upada, temveč se z leti še stopnjuje, predvsem pa se pojavlja v mestih. Nič nenavadnega ni, če se kraja koles pojavlja celo iz zaklenjenih prostorov, še zlasti takrat, kadar je vaše kolo višje vrednosti.

In kaj lahko pri tem stori policija? Kljub temu, da se občasno najde kakšno ukradeno kolo, ostaja kraja koles večinoma nekaznovana, saj je storilce običajno težko izslediti. Težava pa je tudi v tem, da lastniki CUBE kolesa ob odtujitvi dejanja včasih ne prijavijo, še pogosteje pa imajo precej malo podatkov o tem, za kakšno kolo je šlo. Da bi se kraja koles pogosteje končala z najdbo kolesa in tudi kazensko ovadbo storilca, se zato priporoča, da shranimo dokumente, ki smo jih prejeli ob nakupu kolesa, kolo fotografiramo, prav tako pa poskrbimo na njem za kakšno oznako, s pomočjo katere bo kolo že na prvi pogled prepoznavno. Pri iskanju ukradenega kolesa je vedno dobro uporabiti tudi družbena omrežja, saj ta povečajo krog iskanja po celotni Sloveniji – kraja koles se namreč pogosto konča s prodajo v drug kraj.

In kaj lahko poleg tega še storite sami? Vedno je dobro spremljati spletne oglasnike, v katerih ljudje prodajajo kolesa, saj kraja koles pomeni za nepridiprava dober vir zaslužka. Še bolje pa je seveda, da se kraja koles prepreči v naprej. Vedno naj se torej uporablja ključavnica za kolo, svojega kolesa pa nikoli ne puščajte zunaj, na prostem – pa četudi menite, da boste odsotni zgolj nekaj minut. V današnjih časih je naivnost namreč precej hitro kaznovana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.