Kdaj na inštrukcije?

Če ima vaš otrok težave v šoli, ste verjetno že pomislili (ali pa vam je to kdo predlagal), da bi ga poslali na inštrukcije. Po drugi strani, pa ste se zamislili, kako to, da ko ste bili vi v šoli, nihče ni potreboval inštrukcij, vsaj ne v osnovni šoli. Verjetno ste zdaj v razcepu ali otroku pomagati z recimo inštrukcijami fizike ali pa je to le razvajanje in podpiranje lenobe.

Enoznačnega odgovora, ki bi veljal za vse, ni. Zaradi modernih zahtev po vse višji izobrazbi nas je strah šolskega neuspeha otrok. Še več, pripravljeni smo plačati visoko ceno, da bi bili naši otroci ves čas odlični in imeli same petice. Hkrati pa nimamo več časa, da bi jim sami pomagali, saj smo do poznega popoldneva v službi in ko pridemo domov smo enostavno preveč utrujeni, da bi opravljali še delo učitelja oziroma inštruktorja.

Tudi, če si vsakodnevne inštrukcije brez problema privoščite, vam vseeno priporočam, da razmislite, če jih otrok resnično potrebuje. V kolikor je otrok res dal vse od sebe in mu ni uspelo razumeti snovi, je čas, da mu inštruktor še enkrat poglobljeno razloži snov, da jo bo resnično razumel. Vaje in naloge pa bo otrok potem delal doma sam. Priporočam torej, da inštruktor ni nekakšna bergla ali dodatni učitelj, ampak se ga najame, za razlago določene snovi, potem pa odgovornost ponovno prepustite otroku, da razvije občutek samostojnosti.

Za lažje razumevanje bom podala konkreten primer. Recimo, da ima vaš otrok probleme pri fiziki, ki se kažejo tako, da ima že tri negativne ocene. Predlagam, da kupite nekaj ur inštrukcij fizike, na katerih bosta vaš otrok in inštruktor ugotovila kje se skriva problem in česa vsega vaš otrok ne zna. Ko bosta ugotovila kje je težava, naj inštruktor otroku še enkrat razloži snov, ki je ne razume, če je potrebno na 100 načinov, važno je, da vaš otrok razume za kaj gre. Ko bo razumel, naj skupaj z inštruktorjem rešita nekaj nalog, potem pa naj mu inštruktor naloži še domačo nalogo. Čez nekaj dni naj gresta skupaj čez rešene naloge in pogledata kje so bile napake. Potem pa naj otrok poskusi naprej delati sam, da ne pride do t.i. naučene nemoči, ko otrok ničesar več ne bo znal rešiti sam.

Inštrukcije torej da, ampak le občasno, ko se resnično tako zelo zatakne, da otrok ne zna več sam naprej.

Leave a Reply

Your email address will not be published.