Kako raztegljiva je stretch folija?

stretch folija za ovijanje palet

Močno raztegljiv material predstavlja streč ali stretch folija. Lahko se raztegne celo za 300 %, torej tako, da se njegova dolžina trikratno poveča, seveda pa je raztegljivost odvisna od tega, za kakšno vrsto takšnega materiala se sploh odločimo. Obstajajo namreč številne različice, kar omogoča, da izbiro prilagodimo namenu uporabe in tudi vsem ostalim zahtevam, ki so pomembne za nas.

Zaščita in stabilizacija izdelkov na paletah

Stretch folija je običajno narejena iz polietilena in je lahko namenjena strojni ali ročni uporabi. Odlikuje jo predvsem velika raztegljivost oziroma elastičnost, ki omogoča dober oprijem na izdelek ali tovor, ki ga ovijemo s takšnim materialom. Prav zaradi tega se pogosto uporablja tudi za ovijanje izdelkov na paletah, ki jih je na tak način mogoče ne le zaščititi, ampak hkrati tudi stabilizirati in zavarovati pred morebitnimi poškodbami, do katerih bi lahko prišlo med transportom. Zaradi tega je najbolje, če je tovor na paletah ovit čim bolj na tesno, kar je najlažje doseči s pakirnim strojem oziroma avtomatiziranim pakiranjem, ki se tudi največkrat uporablja v ta namen.

Idealen material za ovijanje in pakiranje

streč folija

Stretch folija ima vrsto odličnih lastnosti, zaradi katerih se zelo dobro obnese pri ovijanju in pakiranju najrazličnejših vrst izdelkov. Lahko bi rekli, da gre celo za idealen material za ovijanje izdelkov ali njihovo pakiranje, saj:

  • omogoča nadvse enostavno uporabo,
  • je zelo odporna,
  • ima ugodno ceno,
  • je zelo praktična,
  • poskrbi za dobro zaščito izdelkov,
  • izdelke zaščiti tudi pred vlago,
  • izdelke stabilizira in poskrbi, da ostanejo na svojem mestu,
  • se lahko uporablja za različne vrste izdelkov.

Za kako raztegljiv material se odločiti?

Stretch folija je lahko bolj ali manj raztegljiva. Večja raztegljivost načeloma omogoča lažje pakiranje, pa tudi manjšo porabo materiala. Običajno se uporablja predvsem pri strojnem pakiranju, kjer stroj lahko poskrbi za to, da je poraba materiala res optimalna. Sicer pa je za druge namene najbolje uporabiti neko srednjo stopnjo raztegljivosti, ki omogoča tudi najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Poleg same raztegljivosti pa bodite pri nakupu pozorni tudi na vse druge njene lastnosti – na primer na dimenzije in debelino, ki je prav tako bistvenega pomena za to, da bo izdelek čim bolje zaščiten.