Izdelava silikonskega kalupa

Pri podjetju Chemets točno vedo, kako izgledajo silikonski kalupi in kakšna je izdelava le teh.

Poudarek je na tem, da je osnovni princip vakuumskega litja namreč litje dvokomponentnih materialov v neka silikonska orodja oziroma v tako imenovane kalupe. Ves čas izvajanja postopka se ta odvija v vakuumski komori zato tudi govorimo o vakuumskem litju.

Dejansko postopek temelji na pramodelu, na podlagi katerega je bil izdelan silikonski kalup. V ta pramodel se gravitacijsko ulije izbran material. Gre namreč za kopiranje nekega objekta in bolj, kot je pramodel natančen in bolj kot ima gladke površine, boljši je prototip oziroma ulitek.

Zakaj bi se sploh odločila za tehnologijo vakuumskega ulivanja?

Zato, ker so serije izdelkov, ki so izdelane z vakuumskem ulivanjem namenjene vsem, ki bi radi čim bolj visokokakovosten prototip. Gre namreč za izdelke, ki se z izgledom in tehničnim lastnostmi zelo  približajo končnim serijskim izdelkom. Širok nabor materialov omogoča namreč izdelavo funkcionalnih in uporabnih izdelkov.

Ti prototipi so uporabni v namene mehanskih testiranj, promocij izdelka, prodajo končnih izdelkov pred izdelavo serijskih orodij za brizganje in podobno.

Kako zgleda dejanski postopek izdelave?

Ko imamo manjše serije nekje 10 do 200 kosov in ko rabimo najboljši približek brizganega kosa in seveda ko testiramo razne materiale.

Do ulitka imamo 3 korake in sicer prvi je izdelava pramodela, nato sledi izdelava silikonskega kalupa in na koncu še izdelava ulitka.

Seveda je priporočljiva uporaba tehnologij, ki omogoča izdelavo prototipov najbolj finih površin, kjer slovita tehnologiji SLA in Polyet. Ti pramodeli so izdelani po točno omenjenih postopkih in so mersko izredno natančni, plasti namreč ne presegajo 0,0016mm in niso porozni. Pri njihovi uporabi naj tudi nebi prihajalo do raznih kemijskih reakcij s silikonom, ki drugače rade nastajajo.

Zahtevano površino se doseže predvsem z dodatnim brušenjem in poliranjem, dejanske zahteve glede končnega izgleda in merskih dimenzij ulitka pa je potrebno določiti že pri samem pramodelu.

Znano je tudi, da če je izdelek iz več delov, je za vsak del posebej potrebno sestaviti pramodel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *