Gotovi parketi so zelo funkcionalni

parketi Ljubljana

Med talnimi oblogami so gotovi parketi vsekakor v vrhu po priljubljenosti. Zanj se odloča veliko ljudi, saj se kot talna obloga odlično obnesejo, poleg tega pa so še lepega videza – videza naravnega lesa, pri čemer so na voljo različni vzorci. A to, kakšnega videza bo in kako obstojen bo, je odvisno od njegove vrste in kakovosti – zavedati se je treba, da obstaja več vrst in kakovostnih razredov, zaradi česar nikakor ni vseeno, za katerega se odločite.

Veliko različnih vrst

Gotovi parketi se delijo na več različnih vrst, odvisno od tega, iz koliko slojev je sestavljen:

  • dvoslojni, ki je sestavljen iz zgornjega pohodnega sloja iz plemenitega masivnega lesa in spodnjega nosilnega sloja iz lesa z nižjo gostoto,
  • večslojni, ki so sestavljeni iz zgornje obrabne plasti iz trdega plemenitega lesa in več plasti vezane plošče in so še posebej primerni za kombinacijo s talnim ogrevanjem.

Glavne prednosti takšne talne obloge so:

  • enostaven način polaganja,
  • polaganje je gotovo v nekaj dneh,
  • primernost za talno gretje,
  • različni načini površinske obdelave,
  • estetski videz in funkcionalnost,
  • številni vzorci in vrste lesa, ki jih lahko prilagodimo svojemu okusu.

Kako se polagajo gotovi parketi?

Gotovi Parketi Onis

Dvoslojni gotovi parketi se lepijo na prej obrušeno, čisto in suho površino, ki jo pred tem še premažemo z emulzijo. Polaga se torej klasično, po polaganju pa ga je treba zaščititi še z ustreznim zaščitnim premazom.

Za razliko od dvoslojnega pa se večslojni parketi polagajo z lepljenjem po celotni površini ali le z lepljenjem le po bočnih stikih (t. i. plavajoči način polaganja). Po tem je treba celotno površino še zaščititi, pri čemer se uporabi zaščitni premaz. Tako kot pri dvoslojnem kot pri večslojnem parketu postopek polaganja običajno traja nekje od dva do šest dni.

Kombinacija s talnim gretjem

Obe vrsti sta primerni tudi za polaganje na toplovodno talno gretje, vendar je pri tem treba upoštevati tudi priporočljivo debelino kot drevesno vrsto lesa. Od tega je namreč odvisna toplotna prevodnost, ki zelo vpliva na učinkovitost talnega gretja.