Gotovi parketi in talno gretje

Gotovi parketi so primerni tudi za talno gretje – vsaj večina izmed njih. Običajno namreč niso tako debeli kot masivne vrste, kar vam omogoča tudi uporabo pri toplovodnem ogrevanju. Poleg tega pa ima večina proizvajalcev v svojem prodajnem programu tudi takšne, ki so še posebej primerni tudi za talno gretje, saj so izdelani prav v ta namen in imajo zelo dobro toplotno prevodnost.

gotovi parketi

Na kaj je treba paziti pri izbiri?

Gotovi parketi so na voljo v mnogo različicah, med katerimi so tudi take, ki so primerne za polaganje na talno gretje. Pred nakupom je to treba natančno preveriti ter se pozanimati o tem, ali je določena vrsta res primerna za uporabo v ta namen. Ni namreč dovolj le, da vam prodajalec reče, da je določena vrsta primerna za uporabo pri talnem gretju, ampak mora biti to črno na belem napisano v njenih specifikacijah. Le tako boste lahko prepričani, da se bo takšna talna obloga v kombinaciji s talnim gretjem res dobro obnesla in da boste z njo zadovoljni na dolgi rok.

Kako poteka polaganje na talno gretje?

Polaganje parketa na talno gretje poteka nekoliko drugače, kot če je gretje urejeno drugače. Podlaga mora biti ustrezno pripravljena in čisto suha. Pri betonski podlagi lahko čas sušenja traja tudi do 28 dni, saj je šele takrat podlaga resnično tako suha, kot je to potrebno. Talno gretje je treba pred polaganjem preizkusiti, predvsem pa poskrbeti za vzdrževanje enakomerne in primerne temperature tal, na katerih bo potekalo polaganje.

parket Onis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomembna je tudi relativna zračna vlaga v prostoru, pa tudi to, da imamo pripravljena ustrezna lepila in ves ostali vezni material. Ta mora biti primeren za takšno vrsto polaganja oziroma dobro prenašati spremembe temperature, zato ga je treba skrbno izbrati. Pri polaganju naj sodeluje usposobljen parketar s čim več izkušnjami, ki vam bo znal tudi svetovati v primeru dilem ali vprašanj, ki jih boste imeli pri izbiri ustrezne talne obloge, vrste lesa zanjo, njegovega krčenja in raztezanja in vsega ostalega, kar se tiče polaganja.