Fiziološka raztopina

Uporabo fiziološke raztopine se priporoča za čiščenje ran, preprečevanje okužbe ušes, oskrbo opeklin, spiranje oči, nosu in ust, čiščenje pripomočkov, vlaženje obvezilnega materiala in še bi lahko naštevali. Je skoraj obvezna oprema domače lekarne in prve pomoči, pa sploh vemo kaj je? Fiziološka raztopina je 0,9- odstotna raztopina natrijevega klorida. Kaj je natrijev klorid? Navadna kuhinjska sol. Praktično gre za slano vodo, zato jo lahko naredite tudi sami doma. Vsekakor priporočamo, da jo vseeno kupite v lekarni, saj doma težko ustvarite popolne higienske pogoje izdelave, raztopino pa uporabljate na odprtih ranah, kjer hitro pride do okužbe.

Vse mamice vedo, da je fiziološka raztopina obvezna oprema za nego dojenčkov. Uporablja se jo predvsem za spiranje nosu. Dojenček še ni sposoben izpihati nosu, zato s fiziološko raztopino razredčimo izcedek in tako ga telo lažje samo izloči. Nekje 2x na dan je dojenčka priporočljivo položiti na kolena tako, da ima glavo rahlo nazaj, da raztopina doseže svoje mesto. Ko jo po kapljicah aplicirate v vsako nosnico, obrnite glavo dojenčka še malo v levo in malo v desno. Tako, raztopina je prišla na svoje mesto, otročička lahko postavite v pokončen položaj. Tekočina bo počasi pritekla iz nosu in vi jo preprosto obrišete. Popolnoma dovolj bo, če jo uporabite 2x do 3x na dan, pretiravati ni potrebno. Če pa je dojenček prehlajen, lahko uporabo povečate po potrebi. Stranskih učinkov ni.

Redno izpiranje nosu lahko prepreči tudi vnetje srednjega ušesa, saj so nos, usta in ušesa povezani. Pomaga tudi pri vnetju žrelnice do katerega najpogosteje pride, ko je dihanje skozi nos oteženo in nezadostno. Kadar je žrelnica povečana tudi onemogoča iztekanje izcedka nazaj v grlo zato je povečana uporaba takrat priporočljiva vendar nikar otroka ne preobremenjujete preveč. Ko je otrok že večji in sposoben izpihati nos, je priporočljivo, da to tudi naredi, vendar na pravi način. Najprej naj zamaši eno nosnico in izpiha drugo, ter obratno. Pod nobenim pogojem naj ne piha v obe zamašeni nosnici. Za konec naj še 1x poudarimo, da je nesmiselno pretiravati z uporabo, če po tem ni potrebe, sploh pa, če dojenčku oz. otroku to predstavlja stres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *