Avto na pedala

Vozilo na pedala je igrača, kjer otrok pridobiva motorične sposobnosti.

Otroška igra je stara toliko kot človeštvo in prav tako igrače. Tudi naši predniki so poznali takšne in drugačne igrače, ki so spodbujale razvoj motoričnih sposobnosti. Res je, da takrat ni obstajal traktor na pedal, so pa bila zato različna kolesa, različne ovire za preskakovanje, otroci so tekli, se vozili s prilagojenimi igračami in ob tem uživali.

Nekoč so se otroci igrali predvsem s predmeti, ki so jih našli v naravi. Življenje je bilo drugačno, ni bilo industrije in ni bilo tovarn, katere bi lahko izdelale vozilo na pedala. Še klasičnega avtomobila ni bilo, a so se kljub temu otroci naučili vseh veščin. Mnogi so prepričani, da je dandanes igrač preveč, da imajo otroci preveliko izbiro in da igrač niti ne cenijo v takšni meri, kakor so jih cenili nekoč. Nekoč je moral otrok delati na pošlju, skrbeti za živali, dandanes pa je edina skrb otroka njegova igra in s katerimi igračami bo zapolnil svoj čas.

Da bi nekoč otrok pomislil na traktor na pedala seveda ni bilo mogoče, daj sploh ni veel kaj je traktor, je pa vedel kaj je preprosto kolo in je bil presrečen če mu je kakšen sorodnik ali celo starš dovolil, da je zlezel za malenkost nanj. Dandanes so ljudje prepričani, da igrače osrečujejo otroka, a se s tem ne moremo popolnoma strinjati, saj so tudi nekoč bili otroci srečni, pa niso imeli toliko igrač, ni bilo tehnologije, imeli pa so veliko prijateljev, znali so ceniti svari za katere so delali in znali so lepo medsebojno komunicirati.

Zanimivo je tudi dejstvo, da se dandanes otroci ne znajo igrati sami, v preteklosti pa so otroci še kako obvadali. Predstavljajte si otroka na pašniku, bil je sam in moral se je zamotiti, moral si je poiskati igračo v naravi in moral je komunicirati z živalmi, ki jih je pase. Zanj so bile živali različni ljudje in prav lepo so se razumeli. Če bi danes otroke poslal na pašnik, bi verjetno vse živali pobegnile, saj bi s svojim vreščanjem povzročali neznatni hrup, prav tako bi se brez igrač dolgočasili v naravi pa tako ne bi našli ničesar, kar bi jih zamotilo. Časi se spreminjajo in tako je danes denimo avto na pedala zelo zanimiva igrača, čez nekaj let, pa je vprašanje, če se bo sploh kdo še zavedal, kako neki je ta igrača izgledala.

Če bi otrok nekoč imel traktor na pedala, bi znal z njim veliko postoriti, dandanes pa otroci prej počnejo z njim neumnosti, kakor da bi opravljali kakšno vsaj malo koristno delo. Za vse to smo v veliki meri krivi starši, ki ne znamo motivirati otrok, ki jih ne znamo pripraviti do tega, da bi se sami igrali in ker jim damo na izbiro preveč različnih igrač. Pogosto je slednjih toliko, da se otrok z mnogi sploh ne zna ali nima časa igrati. Velik minus pa utrpi tudi medsebojna komunikacija in predvsem čustveni odnosi.

Traktor na pedala bi lahko otroci uporabili za pomoč staršem pri delu na vrtu, a se mnogi tega ne spomnijo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.