Ali lahko psihoterapija pomaga vsakomur?

Psihoterapija je oblika terapije, ki tudi v Sloveniji postaja vedno bolj priljubljena. Za razliko od psihiatrov, ki so zdravniki in pri katerih terapija predstavlja obliko zdravljenja, gre pri njej za terapijo, ki ni namenjena zdravljenju, ampak razreševanju težav na različnih področjih življenja. Pri tem gre predvsem za težave, ki slabšajo kakovost življenja, pa naj si gre za strahove in fobije, anksioznost, obsesivno kompulzivno motnjo itd. Prav tako pa vam ta oblika terapije lahko pomaga ob težkih življenjskih dogodkih in obdbojih, ločitvi, smrti parterja, diagnozi hude bolezni itd.

Komu lahko pomaga psihoterapija?

Po eni strani bi lahko rekli, da lahko psihoterapija pomaga prav vsakomur. Z njo je namreč mogoče izboljšati kakovost življenja in razrešiti nekatere težave, ki mučijo skorajda vsakogar od nas. Vendar pa po drugi strani ta oblika terapije spet ne more pomagati prav vsakomur, saj nekateri niti ne želijo razreševati svojih težav na tak način. Če namreč želimo, da bi bila terapija uspešna, se mora človek zanjo odločiti sam in v njeno uspešnost vložiti tudi kar precej truda. Zato je predpogoj za uspešnost terapije ta, da si nekdo želi sprememb in se mu zdi, da jih s pomočjo takšne oblike terapije lahko doseže. Za takšno terapijo se mora torej odločiti vsak sam, saj vsak zase tudi najbolje ve, kakšen način razreševanja težav mu najbolj ustreza. Pri tem pa je dobro vedeti, da ima psihoterapija pri tem zelo dobre rezultate

Individualna terapija online ali v živo

psihoterapija in svetovanje

Psihoterapija poteka v obliki individualnega pogovora. Lahko poteka v živo ali online, torej na daljavo oziroma preko spleta. V vsakem primeru pa gre za pogovor zaupne narave, ki ga vodi terapevt. Slednji najprej skuša ugotoviti, za kakšne težave gre, čemur je namenjeno prvo srečanje. Slednje pa je namenjeno tudi temu, da se s terapevtom dogovorite, kaj sploh lahko pričakujete od terapije. Ta namreč ne prinaša čudežev, zato od nje ne smete pričakovati nemogočega. Zato je zelo pomembno, da se na začetku s terapevtom natančno pogovorite o tem, kakšni so sploh vaši cilji, on pa vam pove, kaj je s terapijo možno doseči in kako lahko z njeno pomočjo razrešite nekatere težave in izboljšate kakovost svojega življenja.